En defensa de l'ensenyament plurilingüe: SÍ al valencià

Una de les darreres accions que ha duit a terme el Govern de la Generalitat valenciana és la presentació de l’esborrany d’un decret que preveu la supressió de les línies en valencià a l’ensenyament d’aquella Comunitat autònoma; un decret que, segons el president d’Escola Valenciana, “és un pas enrere en el camí cap al plurilingüisme i ataca greument el valencià a l’ensenyament. Agafa com a excusa un suposat plurilingüisme per arraconar la nostra llengua a l’escola, situant el Consell en actituds antivalencianes innacceptables”.

Des de moltes instàncies representatives del món associatiu i cultural del País Valencià, es demana que, a l’hora de modificar els aspectes que afecten el model educatiu que neix amb la Llei d’Ús i Ensenyament del València, que va ser aprovada l’any 1983 sense cap vot en contra a les Corts, ara també es compti amb el màxim suport possible. Se sol·licita que el Consell retiri l’esborrany del decret, per tal de poder “debatre per fer bé les coses, amb criteris pedagògics i amb el màxim consens”.

Per altra banda, representants del sector educatiu, sindicats, partits polítics, entitats i institucions culturals donen suport al manifest d’Escola Valenciana a favor de l’ensenyament en valencià i d’un model plurilingüe de consens, i on s’exigeix la retirada immediata de l’esborrany presentat. En aquest escrit, s’esmenta la necessitat de l’existència d’un ensenyament plurilingüe, perquè els alumnes puguin tenir oportunitats de futur en un món global i perquè l’objectiu d’assolir un bon coneixement de les dues llengües oficials, en aquest cas el valencià i el castellà, és irrenunciable. Amb aquesta proposta de decret, segons el manifest, s’aposta precisament pel contrari: es pretèn capgirar el model educatiu valencià i, a més, fer-ho amb criteris ideològics i no pedagògics, amb un menyspreu absolut de l’opinió dels experts i per la via de la imposició.

Des de l’STEI-i som conscients de la gravetat que comporten mesures com aquesta, i dels efectes que poden tenir en el coneixement i la pervivència de les llengües minoritàries i minoritzades. I de les propostes que, amb uns possibles efectes semblants a la iniciativa de la Generalitat valenciana, ha anunciat el futur President del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, per al sistema educatiu de les Illes Balears.

Cal fer una crida immediata a la mobilització i la retirada del decret. Per aquest motiu, representants de l’STEI-i assistiran a la mobilització central que es farà el proper dijous dia 9 de juny, per tal que es visualitzi al màxim l’aposta pel plurilingüisme i a dir des de tots els àmbits socials “Sí al Valencià”.