Desde STEI-I volem recordar l'ús correcte de la màscara de protecció respiratòria d'incendis forestals.

El fum dels incendis forestals és principalment fruit de la ignició de combustibles vegetals vius i morts. Aquest fum és una barreja complexa de vapor d'aigua, partícules contaminants, monòxid de carboni, diòxid de carboni, hidrocarburs juntament amb altres químics orgànics, òxids de nitrogen, oligoelements i diversos gasos com l'acroleïna, formaldehid, diòxid de nitrogen i diòxid. També hi ha altres components, com els hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH), considerats cancerígens, i la pols aixecada, que pot contenir restes de sílice cristal·lina. La composició exacta de cada fum dependrà de múltiples factors com ara el tipus de combustible, la humitat, la temperatura, la climatologia i les condicions de vent, entre altres variables.

Les condicions de treball dels bombers forestals són especialment dures, a causa de les elevades temperatures, l'alt ritme de treball, etc., i això fa que els treballadors estiguin sotmesos a un esforç elevat, que es veu agreujat amb l'ús d'equips de protecció respiratòria. Per aquest motiu, la selecció de l'equip adequat és un problema de difícil solució, especialment si es té en compte que ha de ser compatible amb l'ús d'altres equips de protecció individual com casc o ulleres. Per a la protecció davant d'inhalació de fum es recomana l'ús d'equips filtrants contra partícules, especialment mascaretes autofiltrants tipus FFP3, d'acord amb la norma EN 149. També disposam de mascaretes de filtre tipus ABEK P3 per tasques de remat, per a partícules, pols, fums, boires i per a gasos i vapors, orgànics, inorgànics, àcids, amines i formaldehid en combustions lentes.

Els equips de protecció respiratòria no protegeixen per la qualitat del filtre, sinó per la capacitat d'aïllar-nos del perill: El segellat és el que marca la diferència. Per tot lo dit és imprescindible, per tal evitar respirar fum, que l'aïllament sigui el més hermètic possible.

Per fer possible això és fonamental no tenir barba a la cara. Rasurar-se la barba per dur correctament la protecció respiratòria és fonamental.També cal recordar la importància de descontaminar els vehicles, sinó contamina per inhalació, les partícules entraran per la pell.

Per això és molt important prendre consciència i protegir-se. Renta-se les parts del nostre cos abans de pujar al vehicle, Rentar els vehicles després de cada actuació, posar els protectors plàstics als seients del vehicle, rentar-se les mans i cara abans de menjar, menjar fora de la zona d'actuació. En definitiva evitar tota exposició prolongada de les partícules i gasos susceptibles de ser contaminants.

Cal ressaltar que la part que pitjor queda aïllada és la zona de les galtes i dels alvèols del nas. Quan el segellat no és correcte es produeix una fuga de vapor d'aigua i diòxid de carbònic cap a la part superior i això fa que s'entelin les ulleres.

També recordam el tríptic sobre cancerígens que l'empresa va facilitar a tots els treballadors i que va realitzar el departament de prevenció d'aquesta. Qualsevol dubte us podeu posar en contacte amb aquest departament.

Salut i bona campanya a tots!