Autoritat i Convivència o desacreditació i enfrontament?

Davant les normatives aparegudes a la pàgina web de la conselleria dia 26 d’octubre de 2012, l’STEI Intersindical demana que la normativa sigui tractada a les meses de negociació pertinents amb els representants legítims del professorat i que passi també pel Consell escolar de les Illes Balears, on hi ha representada tota la comunitat educativa.

Pel que fa a l’Avantprojecte de Llei que regula la convivència escolar i l’autoritat del professor pensam que :

Les normes de convivència als centres pretenen, entre moltes altres coses, retallar la llibertat de càtedra, -dret regulat a la constitució espanyola-, retallar la llibertat d’expressió i d’opinió dels ciutadans que són professors... L’Avantprojecte de Llei de convivència i d’autoritat del professor regula les sancions al professorat que expressi la seva opinió, pretén fer desaparèixer els llaços quadribarrats dels centres, les camisetes de protesta, les negres d’Escola en català Ara i Sempre, Que no et tallin la llengua, les camisetes verdes en defensa de l’educació i les d ela crida de l’embut, els cartells que fan públic o denuncien el deute pendent de la conselleria amb els centres... tot això fora, prohibit!

Aquest avantprojecte de Llei suposa una burocratització de tasques, canvia -sense que sigui una necessitat- la legislació vigent, ja tenim un decret de drets i deures dels alumnes, de règim disciplinari per al professorat, regulat a la llei de funció pública, plans de convivència estructurats, instruccions de funcionament i organització... Hi ha en marxa una reforma legislativa estatal i ara fan una llei autonòmica... Falta de coordinació i comunicació entre el Ministerio i la conselleria... Tot per camuflar com volen controlar i fer callar el professorat, cosa que no aconseguiran. El professorat continuarà fent bé la seva feina com l’ha feta sempre.

Pel que fa a la regulació de l’autoritat del professor, volem dir que estam a favor de dotar el professorat d’instruments legals per a reforçar la seva autoritat i per defensar-se en els casos d’agressions, tant per part d’alumnes com per part de pares i mares. Necessitam el suport dels serveis jurídics de la conselleria durant tot el procés. Tot i que aquests casos són minoritaris s’ha de poder comptar amb aquest suport.

Hi ha alguns pares i mares, pocs, que han protagonitzats episodis desagradables amb els professors. Podem avaular més endavant si investir d’autoritat pública el professorat farà que hi hagi manco agressions al professorat o si realment es necessiten altres instruments i accions des d’altres àmbits i més coherència amb les accions proposades perquè realment el professorat sigui una persona valorada professionalment i socialment.

Creim amb l’Autoritat pedagògica dels docents i no amb una autoritat que es pot arribar a convertir amb l’autoritarisme, que sembla que és el que practica el president del Govern José Ramón Bauzá. Destitució de consellers que no accepten la imposició del sentit del vot, destitució d’inspectors perquè els pares i mares han donat suport majoritari a l’ensenyament en català, cessament de directores generals, instauració de la política de la por, i del “mando y ordeno”

A l’STEI, com molts dels professors que representam, creim en l’educació de l’esforç, la disciplina i la força de voluntat com a valors a treballar amb els nostres alumnes. Pensam que la convivència a una aula no s’implanta per decret. Un BOIB no aconsegueix que un professor es faci escoltar o respectar dins una aula o fora de l’aula.

Tot això és un cúmul de despropòsits. Des de l’STEI Intersindical analitzam a fons tota la nova normativa de la conselleria i us informarem de totes les al·legacions i moviments que farem per aturar aquesta regressió que el PP d’en Bauzá ha posat en marxa. Cas que no facin cas de les al·legacions estudiarem amb el servei jurídic de l’STEI la impugnació d’aquestes normatives lesives i regressives davant els tribunals.