5 d’octubre, dia Mundial del Personal Docent

Logos educació estatal
DECLARACIÓ CONJUNTA

Un any més, amb motiu de la celebració el dia 5 d'octubre del Dia Mundial del Personal Docent, la Internacional de l'Educació posa l'accent en la importància de la figura del professorat com una peça clau en l’assoliment dels objectius d'una educació per a tots i totes. Per aquest motiu, l'eslògan elegit per a enguany és : “Dóna suport als docents!”

Si tenim en compte el context de greu crisi econòmica mundial, en la qual tots els sectors socials es veuen afectats pels retalls dels governs i d’una manera molt especial els més desfavorits, les institucions educatives llancen un missatge conjunt en què valoren el paper del professorat com a base per a la construcció i el desenvolupament d’unes escoles de qualitat. Centres escolars que són els pilars per a la represa social, econòmica i intel·lectual de qualsevol país.

Com ja s’ha fet en altres ocasions, també en aquesta d’enguany aprofitam aquesta data per a recordar la important tasca que el professorat fa a nivell mundial, en l’esforç per assolir un ensenyament universal que permeti eradicar les grans deficiències d’escolaritat i d’atenció que pateixen els infants, nins i joves.  

En aquest sentit, i amb l’objectiu de disposar d’una Educació Primària Universal l’any 2015, cal que es creïn 1,7 milions de llocs de feina docents. La contractació d’aquest nou personal ha d’anar acompanyada del desig de millora de la qualitat de l’ensenyament, un objectiu que necessita professionals ben formats, cosa que, a la vegada, implica una inversió econòmica adequada en la partida educativa que, entre altres coses, permeti incentivar i donar suport a la tasca docent.

Des de fa tres anys, a les Illes Balears patim els atacs que tant el Govern central com l'Administració autonòmica han encetat contra un servei públic essencial com és l’educació. L’augment de les ràtios i de l’horari lectiu del professorat, la pèrdua de llocs de feina en els centres docents, els endarreriments en el pagament de les despeses dels centres i de les beques, juntament amb la reducció pressupostària en partides tan importants com la formació del professorat, són només alguns exemples. Després de la dura normativa aprovada per l’actual Govern central, assistim al major expedient de regulació d’ocupació que s’hagi produït mai al nostre estat, amb la reducció de més de 80.000 docents, al llarg d’aquest curs i l’anterior, l’acomiadament de personal dels serveis educatius i complementaris, retalls de sou i augment de la càrrega laboral.

Aquestes mesures suposen que el professorat hagi de fer front a unes aules massificades, cada vegada més heterogènies, que demanden noves exigències formatives a les quals han de respondre amb menys recursos, tant humans com materials.

En aquest context en què, mentre s’emparen en la crisi econòmica i social, una bona part de les polítiques de retalls incideixen d’una manera directa en la marxa del nostre sistema educatiu, aprofitam la celebració del Dia Mundial del Personal Docent per tornar a recordar que “invertir en educació, és invertir en futur”. La sortida cap a una recuperació econòmica real i sòlida passa per la formació qualificada dels joves i per això cal potenciar, també, l’adequada formació del professorat.

Amb el pretext de la crisi, el Govern del Partit Popular promou un canvi de model educatiu per tal d'adaptar-lo a la seva ideologia, posa en perill importants avenços pedagògics i legisla en sentit contrari a les directrius que marquen els informes internacionals, que posen l'èmfasi en aquest mateix missatge d'invertir més en educació per a garantir el futur dels nostres estudiants.

Els retalls a l'ensenyament no només contribueixen a desprestigiar el servei públic educatiu sinó que també obrin la porta a futures privatitzacions en el sector. Amb aquestes polítiques errònies s'hipoteca el futur de moltes generacions de joves, ara més necessitats que mai de formació, i s'endarrereix la sortida de la crisi econòmica.

Per reblar el clau, el Ministeri d'Educació ha elaborat un avantprojecte de reforma educativa sense comptar amb l'opinió de la comunitat educativa i sense un debat democràtic previ.

Posam de manifest que el ministre hauria de saber que cap reforma arribarà a bon port si no es lliga l'increment real de la qualitat de l'ensenyament amb la defensa de la igualtat d'oportunitats, i sobre tot, sense comptar amb el suport del professorat, que en definitiva és qui ha d'aplicar aquesta reforma. Per tot plegat, enguany més que mai en la celebració del 5 d'octubre, reclamam el suport al personal docent perquè, juntament amb la resta de la comunitat educativa, s'aconseguesqui no només acabar amb la degradació de les condicions sociolaborals del professorat sinó també amb la minva en l'equitat i la qualitat del nostre sistema educatiu. 

La prepotència del Govern no ens ha de desanimar. Més aviat el contrari, ara més que mai hem de plantar cara a aquests disbarats. Per això en el sector públic, i dins d'aquest, en l'educatiu, hem començat el curs amb noves mobilitzacions que en realitat són una continuació de les que es convocaren l'any passat. No permetrem que es tirin per terra les conquestes educatives assolides amb l'esforç de tothom, i d'una manera molt particular per part del personal docent.