L'STEI-i rebutja les mesures anunciades pel ministre Wert

El Ministre d'Educació vol imposar que les Conselleries d'Educació de cada autonomia realitzin noves retallades en educació, el que suposaria una reculada sense precedents en les condicions en les quals l'alumnat rep les seves classes, tornant a etapes superades fa més de 30 anys, atacant l'arrel d'una educació de qualitat i impedint aconseguir els objectius de lluita contra el fracàs i abandonament escolar. Les retallades poden suposar l'acomiadament de prop d'un 15 i un 18% del Professorat, el que suposa acomiadar a més de 100.000 professors dels 680.000 existents en el sistema educatiu del conjunt de l'Estat.
El Ministre vol retallar 3.000 milions d'euros, que vénen a sumar-se als prop de 3.500 que s'han retallat en els últims 20 mesos en el conjunt de l'Estat, encara que no ha presentat un document explicatiu dient en quins conceptes i en quines quantitats vol retallar aquests milions d’euros, ni tampoc què ha de retallar cada CCAA per a assolir el seu objectiu. Aquesta falta de claredat i concreció demostra que el Ministeri actua amb una línia política molt clara: la desinformació, perquè no es vegi amb claredat que el seu objectiu és acabar amb l'ensenyament públic tal i com el coneixem avui en dia.

Les explicacions realitzades pel ministre i pel conseller d'Educació de Castella-la Manxa, com a portaveu del PP, no han determinat en quins capítols de les inversions en educació retallaran per a poder aconseguir l'objectiu econòmic del Govern, s'han limitat de transmetre informacions confuses i contradictòries. Han parlat d'augmentar en un 20% el nombre d'alumnes en les aules, augmentar les hores lectives del professorat a 25 a Primària, -que són les que té en l'actualitat- i 21 a Secundària, -que ja estan imposades en diverses CCAA-, no cobrir les baixes del professorat de menys de 10 dies, -la qual cosa ja està generalitzada des de mitjans del curs passat-, pretenen també que els centres ofereixin una sola modalitat de Batxillerat, que ajornin l'entrada en vigor d'alguns cicles formatius i volen reduir el sou al professorat via reducció de complements.

La falta de lliurament de documentació per part del Ministre d'Educació a les Conselleries d'Educació i al conjunt de la societat on s’expliquin i concretin  les retallades, ens fan suposar que hi ha moltes més tisorades de les que han exposat davant l'opinió pública. Ens referim a l'eliminació del professorat de recolzament en Educació Infantil, a la supressió de programes de convivència i atenció a la diversitat de l'alumnat, al tancament dels centres rurals que no tinguin un nombre d'alumnes molt superior a l'actual, a l'augment de les taxes per estudis universitaris…
Les mesures anunciades i les no anunciades que temem que també s’imposin, duran greus conseqüències. En primer lloc causaran un perjudici important al conjunt dels nostres infants i joves que rebrà les classes en aules massificades i amb escàs professorat; i en segon lloc, el perjudici que causaran al professorat, atès que suposarà l'acomiadament d'entre un 15 i un 18% el que suposa l'acomiadament de més de 100.000 professors i professores dels 680.000 existents en el conjunt de l'Estat. Aquest acomiadament seria ocasionat per la suma de diversos factors: augment de la ràtio, supressió de programes de suport, falta de contractació per a substitucions, supressió d'aules…

Des de l’STEI-i, i des de la nostra Confederació Sindical d’STES, denunciarem el que aquestes mesures suposen, en definitiva, un dur atac a la qualitat de l'ensenyament públic i una reculada sense precedents per al sistema educatiu de l'Estat que no podem permetre ni la comunitat educativa ni el conjunt de la societat. És per això que les organitzacions d'aquesta comunitat hem d'organitzar-nos per a convocar les mobilitzacions unitàries que siguin precises amb la condició de paralitzar aquest dur atac i aconseguir que l'ensenyament públic no sofreixi el deteriorament que li ocasionaria l'aplicació de les retallades anunciades.