sindicats manifests reforma laboral 678x381

Els sindicats signants d’aquest comunicat rebutgem la proposta de reforma laboral del govern de l’estat i l’incompliment del seu compromís a l’hora de derogar la reforma, tal com ha fet per altra banda amb altres promeses fetes a la ciutadania.

L’acord aconseguit en el marc del diàleg social entre el govern, els sindicats UGT i CCOO i la patronal CEOE no deroga ni la reforma laboral del 2012 ni tampoc la reforma laboral del 2010 Govern de Zapatero. La prioritat del govern d’atreure la patronal a l’acord, ha atorgat a aquesta última el dret a veto, i la manca de pressió i mobilització dels sindicats signants ha derivat en una Reforma Laboral feta a la mida dels interessos de la patronal.

Volem posar especial èmfasi que aquesta proposta de Reforma Laboral no contempla mesures per corregir l’estatalització de la negociació col·lectiva imposada per les reformes laborals de 2010 i 2012, per la qual cosa els convenis sectorials acordats als nostres territoris seguiran subordinats als convenis estatals. El marc estatal de negociació s’ha demostrat menys combatiu i la sacralització que aquesta reforma fa d’aquest marc és un intent d’atenuar les lluites sindicals dels territoris.

Alhora, ens sembla molt greu, que la proposta de Reforma Laboral no modifiqui normativa establerta per la reforma laboral del 2012 en matèria d’acomiadaments. Tal com hem vist durant aquests darrers anys, la patronal ha utilitzat aquesta reforma per acomiadar les i els treballadors de forma unilateral, sense cap garantia ni defensa per als aquests i aquestes. Per tant, aquesta reforma perpetua la precarització del mercat laboral mentre que la patronal sempre tindrà en poder seu l’arma de l’acomiadament per pressionar treballadores i treballadors.

És important recordar que la proposta de Reforma Laboral s’ajusta a les exigències de Brussel·les i els seus xantatges per poder accedir als Fons Europeus. Tal com denunciem al seu dia, els Fons Econòmics de la Comissió Europea, no són uns fons perquè la classe treballadora i les classes populars puguin afrontar amb dignitat les conseqüències de la crisi generada pel Covid. Aquests fons no són més que uns ajuts econòmics a les grans corporacions, perquè puguin fer front als canvis estructurals que necessiten abordar ia més, tal com ho demostra aquesta Reforma Laboral, estaven subordinats a l’aplicació per part dels governs d’unes polítiques econòmiques en benefici de les elits.

Aquesta no derogació de la Reforma Laboral i els incompliments continus de les seves promeses per part del govern de l’estat, deixa en evidència els límits del marc del diàleg social i del marc polític de l’Estat Espanyol. Si el govern més progressista de l’Estat Espanyol no té capacitat per derogar la Reforma Laboral, ni de fer polítiques en benefici de la classe treballadora i les classes populars, queda clar que l’únic camí per a un canvi de model, també per a la classe treballadora del estat, és l’exercici del dret a decidir dels pobles, perquè siguem els pobles els qui decidim lliurement i democràticament el nostre futur i per descomptat també el nostre model socioeconòmic. 

28 de desembre del 2021

Sindicats signants

Confederación Intersindical Galega
Central Unitaria de Traballadoras de Galiza
Colectivo Unitario de Trabajadoras y Trabajadores Aragón
Corriente Sindical d’izquierdas Asturies
ELA Euskal Herria
ESK Euskal Herria
Coordinadora Obrera Sindical Països Catalans
Intersindical Alternativa de Catalunya
Intersindical Canaria
La Intersindical
Intersindical Valenciana
LAB Sindikatua Euskal Herria
OSTA Aragón
Sindicato Andaluz de Trabajadores y Trabajadoras
Sendicato d’os Treballadors e Treballadoras d’Aragon-Sindicato Obrero Aragones
STEI Intersindical
STEILAS Euskal Herria