Els sindicats que signam aquesta declaració volem mostrar el nostre suport i la nostra solidaritat a la parlamentària de la CUP Eulàlia Reguant i a Antonio Baños, en el procediment judicial obert contra ells per no haver contestat a les preguntes del partit d’extrema dreta VOX en el judici contra el referèndum de Catalunya. El Tribunal Suprem espanyol ha decidit obrir contra la parlamentària de la CUP un judici oral per delictes suposats de «desobediència greu» i la Fiscalia li demana mig any de presó i inhabilitació. El cas Antonio Baños, com que no està aforat, ha quedat al Jutjat d’Instrucció de Madrid, on també roman obert el judici oral.

Els sindicats observam amb molta preocupació com cada vegada en més països apareixen i es consoliden fenòmens d’extrema dreta; el cas del Brasil, amb Bolsonaro, de França, amb Marine Le Pen o Éric Zemmour, VOX a l’estat espanyol, els governs de Polònia i Hongria, la candidatura de Javier Milei, a l’Argentina... En aquest context, de cada vegada hi ha més atacs feixistes contra les dones i el moviment feminista, la comunitat LGTBI, les organitzacions independentistes i d’esquerres. També ens preocupa molt la connivència d’alguns sindicats europeus amb partits d’ultradreta, i la presència cada vegada major de sectors d’ultradreta en alguns sindicats. 

La crisi sindèmica que vivim actualment ha deixat en evidència que aquest model neoliberal, patriarcal i ecocida no pot garantir unes condicions de treball i de vida dignes. La crisi sistèmica que vivim, a més, com que no és només econòmica –sinó també també política, social i cultural– deixa encletxes obertes a les societats. Cada vegada és més evident la precarietat a què es condemna la classe treballadora: han crescut considerablement les rendes del capital en detriment de les rendes del treball. És per això que les promeses incomplides de l’esquerra i la incapacitat dels governs denominats progressistes de millorar les condicions de vida de les classes populars abonen la terra als discursos populistes i ultradretans.

El feixisme articula el seu discurs en dos elements clau: el discurs és antifeminista i racista, i defensa la idea nacional des de paràmetres reaccionaris. En són exemples clars el Front Nacional a França, la Lega Norte a Itàlia, VOX a l’estat espanyol i AfD a Alemanya. És per això que els sindicats hem de defensar els drets de totes les persones i tots els pobles, sempre des de l’internacionalisme i la solidaritat entre els pobles.

Els sindicats europeus, en tant que som representants de la classe treballadora, tenim el deure ètic i polític d’actuar –i de fer-ho ràpidament a més a més– abans que no sigui massa tard. Per tant, els sindicats volem començar a fer feina en dues direccions: d’una banda, activar la feina ideològica amb les treballadores i els treballadors; de l’altra, interpel·lar la classe política perquè caminem cap a una nova direcció, que posi al centre els drets de totes les persones, els drets dels pobles i la sostenibilitat del planeta. Només amb polítiques socials que millorin les condicions de vida de les classes populars i amb un front comú contra el feixisme i l’ultradreta aturarem l’enfortiment dels sectors reaccionaris.

Per tot això, els sindicats que signam aquest escrit mostram la nostra solidaritat amb Eulàlia Reguant i Antonio Baños i denunciam que la judicatura de l’estat blanqueja el feixisme i denunciam també aquest nou atac a la sobirania nacional de Catalunya que intenta fer embulls amb la voluntat popular expressada pel poble de Catalunya a les urnes.

13 de gener de 2022

Confederación Intersindical Galega, Confederación Intersindical, Central Unitaria de Traballadoras de Galiza, Colectivo Unitario de Trabajadoras y Trabajadores Aragón, Corriente Sindical d’Izquierdas Asturies, ELA Euskal Herria, ESK Euskal Herria, Intersindical Alternativa de Catalunya, Intersindical Canaria, Intersindical de Catalunya, Intersindical Valenciana, LAB Sindikatua Euskal Herria, Sindicato Andaluz de Trabajadores y Trabajadoras, Sindicato Asambleario de Sanidad, Sendicato d'os Treballadors e Treballadoras d'Aragon-Sindicato Obrero Aragones, Sindicato 25 de Marzo Extremadura, Sindicato Asambleario de Sanidad, Solidaridad Obrera, STEI Intersindical, STEILAS Euskal Herria