L’STEI Intersindical demana una llei d’amnistia urgent, amb la vista posada a reformes legislatives immediates per garantir la pluralitat i la llibertat d’expressió

Avui, els mossos d’esquadra han executat l’ordre judicial de detenir Pablo Rivadulla Duró, artísticament Pablo Hasél. La condemna que deriva en aquest requeriment està dictada per l’Audiència Nacional, una institució hereva del Tribunal d’Ordre Públic franquista, òrgan que va succeir –al seu torn– la jurisdicció militar en la funció de reprimir la dissidència ideològica contra el règim feixista i criminal.

 

Els delictes pels quals ha estat condemnat són “enaltiment del terrorisme” i “injúries contra la Corona i les institucions”. Curiosament, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha advertit reiteradament contra els delictes d’injúries a la Corona.

Detenen Hasél tres dies després que a Madrid es concentrassin impunement centenars de persones en un acte nazi judeòfob. Aquesta és la mesura de la llibertat d’expressió a Espanya. Qui la fa servir per qüestionar el Règim del 78 és empresonat. Qui la fa servir per enaltir l’Holocaust, campa lliure.

L’STEI Intersindical recorda que el “govern més progressista de la història” no ha fet els deures en matèria de llibertat d’expressió. No han derogat la Llei Mordassa. Així mateix, el sindicat demana que en la reforma del Codi penal, s’eliminin delictes obsolets com el d’enaltiment del terrorisme o delictes qüestionats per la justícia europea com el d’injúries contra la Corona. Ara per ara, l’estat espanyol és líder mundial en artistes empresonats, segons l’ONG Freemuse, consultora de les Nacions Unides.

En aquest context d’incompliment del compromís amb la llibertat d’expressió, hi ha una mesura que sí que és a les mans dels governants espanyols: una amnistia general en favor dels condemnats per delictes d’opinió, que restitueixi la dignitat i la llibertat de gent com els titellaires, el pallasso Jordi Pessarodona, el cantant mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, i el músic lleidatà Pablo Hasél.