L’STEI Intersindical reclama al nou govern de l'Estat que compleixi els seus compromisos en educació

L’STEI Intersindical comparteix, en gran mesura, el plantejament de la moció de censura del passat divendres al Congrés dels Diputats, ja que considera que acabar amb la corrupció a les institucions públiques era i és una prioritat de primer ordre.

Des de l’STEI Intersindical, com a sindicat de classe, no ens hem cansat de repetir fins a la sacietat que “la seva corrupció és la nostra precarietat”, perquè hem considerat absolutament execrable que s’usurpassin de manera  il•legal recursos públics amb ànim de lucre personal o partidista, mentre es condemnava la població a una existència precària. Sense cap dubte, és una qüestió de justícia social.

Les mesures més prioritàries són les següents:

Dotació pressupostària

És imprescindible l’augment de la dotació pressupostària. S’ha de reduir la diferència d’inversió en educació que hi ha entre l’estat Espanyol i la mitjana dels estats de la Unió Europea.

Recordem que el PSOE va abandonar les negociacions del Pacte per l’Educació perquè no s’atenia la seva exigència de pujar del 4’1 al 5% del PIB la despesa en educació. Consideram urgent aquesta augment de despesa.

Cal un augment de la despesa educativa per millorar l’atenció educativa en tots els àmbits. Alguns d’aquests són els recursos per atendre la diversitat de l’alumnat, la millora, modernització i augment d’oferta de la formació professional, la reducció de les ràtios a les aules, la reforma dels centres educatius antics amb criteris de sostenibilitat i amb espais adequats per a l’aplicació de les noves metodologies educatives, etc.

Recuperació del poder adquisitiu

L’augment del pressupost educatiu s’ha de traduir en una millora de l’educació pública en totes les seves vessants i s’ha de traduir també en una revisió dels salaris dels docents per aturar la sagnia de pèrdua de poder adquisitiu que es produeix any rere any a causa de la diferència entre la pujada de l’IPC i la pujada del sou.

Entre l’any 2000 i l’any 2017 l’escletxa de pèrdua de poder adquisitiu s’ha disparat a un 32%. Cal prendre mesures per revertir aquesta situació el més prest possible.

Derogació de la LOMCE

Necessitam una nova llei educativa que doni respostes a les necessitats educatives actuals sense els aspectes regressius de l’actual LOMCE. Demanam la posada en marxa, el més aviat possible, d’un equip de feina que elabori amb caràcter urgent la proposta d’una nova llei.

Accés a la funció pública docent

Reclamam una vegada més que s’estableixi la doble via d’accés a la funció docent. Una de les dues vies és la del concurs-oposició i l’altra via la del concurs de mèrits previst en l’article 61.6 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic. La norma contempla que es pot aplicar “ amb caràcter excepcional, el sistema de concurs que ha de consistir únicament en la valoració de mèrits”. És obvi que la circumstància actual és d’excepcionalitat perquè no s’havien convocat mai tantes places.

Demanam també la renegociació de l’Acord de 29 de març de 2017 per a la millora de l’ocupació pública signat entre el ministre Montoro i alguns sindicats per tal de fer possible la proposta del paràgraf anterior.