Suport al Correllengua

L’STEI expressa el seu suport i la seva felicitació als centres que han participat al Correllengua: una manera d’expressar el suport a la llengua catalana, la dels mallorquins i mallorquines.

El Correllengua és un acte simbòlic a favor de la llengua catalana, eix vertebrador del sistema educatiu illenc. Una llengua ara amenaçada pel partit popular, ara al poder, radicalitzat i contrari a la normalització lingüística i cultural de la nostra llengua. Sota una falsa defensa de la “llibertat” el que pretén és arraconar la llengua catalana, -oficial però no obligatòria, com sí que ho és el castellà-, i atacar la llengua i la cultura del poble de les illes Balears. Qui té la responsabilitat de la seva normalització per mandat estatutari, el que fa és tot el contrari. Un correllengua que parteix del cor de Mallorca i la travessa tota.

Des del nostre punt de vista el govern actual no treballa per la bona convivència de les dues llengües oficials i en comptes de treballar pel respecte mutu, atia l’enfrontament entre les persones que les parlen, per tant es pot generar un nou conflicte social i educatiu, cosa que consideram una irresponsabilitat per part d’un govern que desenvolupa la seva acció política en una comunitat on la història, la realitat actual i la llei, li diu que la llengua que parlen els formenterencs, el eivissencs, els menorquins i els mallorquins, modalitats de la llengua catalana, han de ser objecte d’especial respecte i protecció (Constitució,1978) i li encomana normalitzar-la fins arribar a la igualtat plena amb l’altra llengua oficial (Estatut d’Autonomia, 1983).

De fet la Llei de NL al seu preàmbul ens parla del compromís de tots els ciutadans de les Illes a salvaguardar la llengua. Compromís per la llengua és el que han expressat els centres educatius de les Illes Balears i el que hem expressat els que hem fet una cadena humana dissabte dia 4 de maig als carrers de la ciutat de Mallorca:

“També cal comprometre tots els ciutadans de les Illes Balears, qualsevol que sigui la seva llengua habitual, en la salvaguarda i extensió de la llengua catalana, dins una situació social en què tots els ciutadans coneguin les dues llengües i assumeixin la defensa i normalització de la catalana, perquè és un component essencial de la identitat nacional del pobls de les Illes Balears.

Davant la denúncia de la “Fundación nacional círculo balear” que ha posat contra els centres que han participat  en el correllengua organitzat per l’OCB i el Joves de Mallorca per la Llengua, amb el suport de l’STEI i moltes altres entitats civils i sindicals, l’STEI demana a la conselleria que no malgasti cap dels seus recursos ni personals ni d’altra mena per respondre els atacs d’aquest grupuscle extraparlamentari a la comunitat educativa i dediqui els seus esforços a resoldre els veritables problemes del nostre sistema educatiu.

Ha costat més de 30 anys aconseguir un sistema que encara no compleix els requisits de les lleis vigents, que és assolir que l’alumnat domini les dues llengües oficials en acabar l’escolaritat obligatòria, ja que encara la llengua catalana no la domina ni el 80% de l’alumnat en acabar l’escolaritat; per això és normal que un claustre es preocupi quan un polític anuncia la derogació de les normatives vigents, cosa que suposa un atac contra una de les llengües, que la Constitució mana que sigui protegida. Els centres que han participat al Correllengua han tengut una conducta exemplar quan s’ha preocupat d’aquesta qüestió.

És responsabilitats del centres conèixer les dificultats que es presentaran per dur a terme l’ensenyament i cercar accions pedagògiques que ajudin a dur endavant els objectius i els principis que puguin afavorir la qualitat de l’ensenyament. L’STEI afirma que el fet de defensar l’ensenyament en català per qualsevol centre escolar és un exemple per a la ciutadania de les Illes, ja que no fan més que defensar l’ensenyament en general i la llengua pròpia en particular, cosa que fan els ciutadans de qualsevol país lliure del món.