Vaga 13 de març. Concentració i manifest

Imatges

Versió PDF

MANIFEST 13 DE MARÇ

Els sindicats STEI Intersindical, FETE-UGT, ANPE i FECCOO i el col·lectiu de professorat de l’ensenyament públic de les Illes Balears, concentrats davant la Conselleria d’Educació en aquesta jornada de lluita, manifestam el següent:

  • Expressam el nostre rebuig més absolut a les polítiques educatives del Govern de les Illes Balears i consideram inacceptable la reducció dels pressupostos en educació que s’ha realitzat al llarg dels darrers anys i que no acabaran amb uns governants més preocupats en el resultat del dèficit que en les necessitats reals de les persones.
  • Denunciam que estam en mans d’un Govern que ha estat, fins ara, incapaç d’escoltar les demandes que se li han fet, de manera reiterada, des de tots els àmbits de la comunitat educativa i que s’ha mostrat del tot insensible a les necessitats reals del sector educatiu, després d’un curs i mig de mobilitzacions i d’una ciutadania que li reclama que posi en marxa les promeses electorals de les “autopistes de l’educació”.
  • Ens mostram totalment decebuts del que ha suposat l’actuació de la Conselleria d’Educació a la Mesa Sectorial durant el tràmit dels esborranys de la Llei de Convivència i del Decret de Tractament Integrat de Llengües i denunciam el menyspreu de la Conselleria envers els seus treballadors i treballadores, en no haver tengut en compte les al·legacions i esmenes conjuntes que presentàrem els sindicats als dos decrets abans esmentats.
  • No estem d’acord amb unes mesures que estan encaminades a preparar el terreny al projecte de reforma educativa LOMQE que cerca acabar amb el model educatiu actual i convertir l’escola pública en una xarxa de caire purament assistencial, deixant pas lliure a la iniciativa privada.
  • Estam farts dels intents que es fan des de molts àmbits del Govern de les Illes Balears de criminalitzar la tasca dels docents, i d’estimular una confrontació constant a l’àmbit educatiu.
  • Rebutjam el fals discurs de la Llei de Convivència quan diu que vol refermar l’autoritat i el prestigi de la professió docent. I deim clarament que és una llei repressora, antidemocràtica i sancionadora. És tan perversa que convertirà els alumnes i les seves famílies en delators dels mestres. Així és com volen prestigiar la nostra feina.
  • De la mateixa manera, ens oposam a la possibilitat de disposar d’un cos d’inspecció fet a mida dels desitjos repressors del Govern de les Illes i de la seva creuada en contra la nostra llibertat de càtedra i el dret a la llibertat d’expressió i en contra de les nostres senyes culturals i lingüístiques, que seran fidels executors de les mesures arbitràries i subjectives que recull la Llei de Convivència.
  • Denunciam que el Decret de Tractament Integrat de Llengües no ha estat consensuat amb cap membre de la comunitat educativa i situa les tres llengües (català, castellà i anglès) en un mateix pla d’igualtat, ignorant per complet la nostra realitat sociolingüística.
  • Exigim que el conseller Bosch escolti el clam del 87% de famílies que, el curs passat, triaren el català com a llengua de primer aprenentatge; o que revisi quin grau d’acolliment i adhesions va suscitar a l’ensenyament públic el Pla Pilot per a l’ensenyament Plurilingüe.
  • Expressam que aquest decret de tractament de llengües trenca el consens que s’havia mantingut fins ara de considerar el català la llengua vehicular de la nostra escola, i que és un intent de capgirar els actuals projectes lingüístics de centre que sí compten amb el suport de tota la comunitat educativa.
  • Manifestam que no hi ha un pla de formació del professorat per a l’adquisició dels coneixements en llengua anglesa, que el funcionariat interí i el funcionariat de carrera veuran limitades les seves opcions de feina i la seva mobilitat si es comencen a perfilar places amb perfil lingüístic. En aquest sentit, denunciam la contradicció existent entre l’exigència formativa de la Conselleria en anglès i la minva de recursos destinats a la nostra formació, així com a la contractació d’auxiliars de conversa.
Per tot això exigim:
  • Eliminar la vergonyosa exigència d’un 65% de vots favorables del cens de les famílies per a elaborar els nous projectes lingüístics.
  • Exigim que s’aturin els atacs a la llengua catalana, com els que es produeixen a diferents mitjans de comunicació o amb la reforma de la llei de funció pública.
  • Reclamam al president Bauzá que convoqui el Consell Social de la Llengua Catalana i que es posi en marxa el nou Pla de Normalització Lingüística que es va elaborar al llarg de la passada legislatura.
  • Exigim al Govern la posada en marxa d’un procés real de negociació d’aquelles qüestions que preocupen de debò als docents, l’alumnat i les seves famílies, que es prenguin mesures contra el fracàs escolar i per l’acabament de les retallades que fins ara s’han patit; i que es retirin tant la Llei de Convivència com el Decret de Tractament Integrat de Llengües.
  • Demanam que el Govern dediqui les seves energies a cercar mesures per a recuperar les plantilles de fa 3 cursos. Igualment volem solucions a la manca de liquiditat dels centres que fa que hagin de fer feina en condicions sovint penoses a causa de la manca de recursos.

En definitiva:

  • Deim prou a les retallades en drets laborals i socials, i que ja està bé de fer de l’ensenyament públic i del seu professorat l’enemic públic número ú d’aquest Govern. Arriba l’hora de la rectificació i de posar fi a unes polítiques erràtiques que són un autèntic despropòsit que ens condemnen al pou de la desigualtat i del fracàs social més absolut.
  • No estam disposats a haver de suportar per més temps l’austeritat de la despesa pública com a única recepta per sortir de la crisi; ni tampoc abaixarem el cap davant l’autoritarisme del Govern de les Illes Balears.

Seguirem dretes i drets pels nostres drets, per la nostra dignitat, per la nostra llibertat d’expressió i per la nostra lluita en la defensa d’una escola integradora, compensatòria de les desigualtats, formadora d’homes i dones lliures, crítics i reflexius, i amb un model lingüístic consensuat en català. I repetim una vegada més: els mestres no tenim por, i no abaixarem el cap davant ningú que vulgui fer malbé el nostre tresor més preuat: ensenyar i aprendre dia rere dia, tots junts i alhora, perquè som molt conscients que, com deia el poeta “tot està per fer i tot és possible”.

Per tot això us cridem a participar en l’assemblea de dia 18 per a decidir noves accions així com a la nova jornada de vaga de dia 20 de març.

 

Lluita i resistència!

 

13 de març de 2013

 

 Imatges