Bases per al pacte social per l'educació

L’STEI-i considera que les bases que poden donar solidesa i coherència, acadèmica i pedagògica, a un possible Pacte Social per l’educació a les Illes Balears són:
 

Que no hi hagi cap retall en les competències educatives autonòmiques.

Que s’inclogui un Pla de Millora per l’Ensenyament Públic amb mesures específiques per a l’ensenyament infantil, primari, secundari i la formació professional, els centres d’adults, les escoles oficials d’idiomes, els conservatoris de música i dansa i els ensenyaments artístics, que compti amb la participació de tota la comunitat educativa i que s’hagi negociat a la mesa sectorial d’educació.

Que es consensuï un model educatiu coherent amb un nou model productiu, econòmic i social, que haurà de ser necessàriament sostenible i solidari, en comptes d’ultraliberal.

Que compti amb un pressupost per a educació del 6% del PIB i sigui una prioritat per al govern de les Illes Balears.

Que s’estableixin mesures per superar el fracàs escolar, reducció de ràtios, augment de plantilles, infraestructures adequades, formació del professorat, implicació de les famílies en l’educació dels infants i joves, escoles de pares i mares.

Que hi hagi un repartiment equitatiu de l’alumnat immigrant i amb necessitats educatives especials entre els centres públics i els centres privats-concertats.

Que la llengua catalana sigui l’eix vertebrador del sistema educatiu de les Illes Balears. Hi ha d’haver garantia ferma d’aplicar la Llei de Normalització Lingüística en tots els àmbits, i especialment en l’escolar, per evitar el retrocés en el seu ús.

Que es treballi per dignificar la funció docent i es millorin les condicions laborals i retributives així com la seva imatge als mitjans de comunicació.

Que s’augmenti la participació del professorat en les decisions que afecten el centre per incrementar la democràcia interna, la motivació del professorat i la feina en equip.

Que s’impulsi l’atenció a la diversitat de l’alumnat i es dotin els centres d’infantil i primària d’orientadors o orientadores i s’introdueixin nous professionals als centres.

Que es promogui la formació a centres per millorar la convivència, l’ambient d’estudi i la implicació de les famílies en l’educació dels fills i que s’incorpori personal d’administració i serveis als centres d’infantil i primària i als centres d’adults.

Que s’impulsin nous projectes d’innovació en educació emocional, educació en comunicació, implantació de plans educatius d’entorn, elaboració de plans de mobilitat per al personal docent. S’han d’ampliar els recursos didàctics i tecnològics perquè siguin suficients per garantir un ensenyament de qualitat.

Mapa escolar consensuat i manteniment, ampliacions i construcció de centres nous.

L’STEI-i ha elaborat aquest document-resum de bases per a un possible pacte per l’educació que estan explicades de forma més elaborada al Pla de Millora de l’Ensenyament Públic, el qual s’ha adreçat al president del Govern de les Illes Balears i al nou Conseller d’Educació i Cultura com una primera contribució que es fa des de l’STEI-i per encetar una línia de concreció a l’àmbit de l’ensenyament públic per al Pacte social per l’educació en el ben entès que s’haurà de consensuar i negociar imprescindiblement amb el conjunt de les organitzacions representatives de la comunitat educativa.

Aquest Pla l’ha elaborat l’STEI-i amb la participació de les persones alliberades de les tres illes, els docents de tots els nivells educatius que varen assistir a les assemblees d’afiliats que convocà l’STEI-i l’octubre de 2008 i els membres del consell plenari d’educació que es va reunir el mes de maig de 2009. El document encara és obert i es farà arribar al Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB) després de fer una nova consulta al professorat durant el curs 2009-2010.

PER QUÈ aquest document de bases i el Pla de millora de l’ensenyament públic?

L’educació és un dret que han de garantir els poders públics i que ha d’estar a l’abast de tothom. És urgent que ens arribi més finançament des de Madrid i que es compleixi l’Acord de Govern que ha de destinar el 6% del PIB en educació durant aquesta legislatura. Aquests darrers anys la inversió en educació no ha estat una prioritat real de cap dels nostres governs. Tot just arribam al 3% del PIB invertit en educació una de les xifres més baixes de les comunitats de l’estat, la mitjana de les qual està al voltant del 4,35%.  

Necessitam que els nostres governants actuals tenguin com una prioritat de la seva acció de govern la millora del servei públic d’educació. Podem parlar D’UN PACTE SOCIAL PER L’EDUCACIÓ però necessàriament haurà d’incloure un bon PLA GLOBAL DE MILLORA PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC.