Els STES reclamen al Ministeri d'Educació mesures de consolidació de l'ocupació del personal interí i un sistema diferenciat d'accés

L’any 2018 el sistema d’accés no canviarà

La Confederació d'STEs adverteix que no permetrà l'acomiadament de personal interí

Un cop aprovats el passat dilluns els Pressuposts Generals de l'Estat per a 2017, que inclouen en l'article 19.1 l'Acord per a la Millora de l'Ocupació signat amb algunes organitzacions sindicals en la Mesa General de les Administracions Públiques, el Ministeri d'Educació va convocar la Mesa Sectorial d'Educació Pública no universitària amb un únic punt, el Procés d'Estabilització del Personal Docent.

La Confederació d'STEs, de la qual forma part l'STEI Intersindical, va reiterar la seva crítica a aquest Acord ja que suposa el manteniment de les retallades educatives, no crea ocupació ni tampoc recupera els llocs de feina perduts en aquests darrers anys; a més, no assegura un procés de consolidació de l'ocupació del professorat interí.  

El secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín, va donar a conèixer els eixos d'actuació que el MECD considera per a executar el procés d'Estabilització d'Ocupació previst en els Pressuposts Generals de l'Estat, amb la intenció d'assolir el màxim consens entre les organitzacions sindicals i les Comunitats autònomes. El Ministeri considera que l'actual sistema d'accés a la funció docent -el Reial Decret 276/2007- és vàlid per a aquest objectiu.

Petició d’un sistema d’accés diferenciat

Davant això, la Confederació d'STEs va defensar la necessitat d'arbitrar un sistema diferenciat i extraordinari d'ingrés que possibiliti la consolidació real de tot el professorat interí com a personal funcionari de carrera. La majoria sindical, en qualsevol cas, va demandar la conveniència d'habilitar un sistema extraordinari que doni resposta a una situació també extraordinària.

Terminis d’execució de les ofertes d’oposicions

Marín proposà que el procés es dugui a terme en tres ofertes d'ocupació pública a executar durant els propers cinc anys, amb l'intent d'igualar les oportunitats per a cada cos docent, amb dos anys per a cada un (amb l'alternança d'un any per al cos de mestres, i un altre per a la resta de cossos), i una darrera convocatòria que inclogués tots els cossos.

L'Administració calcula inicialment en unes 110.000 les places estructurals ocupades per professorat interí, a les quals s'han de sumar les places derivades del 100% de la taxa de reposició fins arribar a un nombre de 150.000; una quantitat que considera satisfactòria per a atendre l'estabilització de les place docents entre professorat interí i aspirants de nou accés.  

Opció de canvis en els temaris d’oposicions

A més, va posar damunt la taula el canvi de temaris, qüestió que resta pendent d'estudi i sobre la qual els diferents sindicats vàrem plantejar diversos dubtes, per mor de la incertesa que aquesta precipitació pot generar entre els aspirants.


Quant al calendari de negociacions, el MECD ha convocat a una nova reunió el mes de setembre, una proposta que ha estat contestada de forma majoritària per les organitzacions sindicals reclamant celeritat i la continuació de la negociació dins el mes de juliol, per tal d'oferir seguretat als col·lectius afectats.

Des de l'STEI Intersindical i la Confederació d'STEs es considera que el procés d'estabilització que ara s'enceta no es pot convertir en un vertader ERO per al professorat interí, ja que ens trobam en un moment crucial i excepcional i, conseqüentment, hem recollit les propostes formulades per les plataformes per a l’estabilitat i la consolidació del professorat interí.

L'STEI anima el col·lectiu docent a participar en les assemblees que convocarem un cop iniciat el nou curs escolar, a les quatre illes, per a informar i conèixer les opinions i propostes del professorat, a més de coordinar i dinamitzar la mobilització.

 

Secretaria d'Ensenyament Públic

 

Palma, 29 de juny de 2017